Rólunk

RitArt Academy

RitArt Academy

Van egy kis időd olvasni? Mert el kell mesélnem egy történetet! Vidi Rita vagyok, a RitArt Academy szövegíró csapat életre hívója és a cég igazgatója, és bár egyáltalán nem magamról szeretnék beszélni, ahhoz, hogy jól megismerjük egymást, mégiscsak a legelején kell kezdenem.

Az egész úgy kezdődött, hogy 2013-ban, sok-sok évi agyalás és gondolkodás után kitaláltam, és létrehoztam a jobb agyféltekés kreatív írást. 2013. kora-tavaszán indítottam az első képzéseket, és évente több száz embert tanítottam meg arra, hogy „Írni bárki tud”, még ő maga is. Hihetetlen csodákat láttunk és éltünk meg az évek során, leginkább Magyarország fővárosában, Budapesten, de jártunk a képzéssel a magyar nagyvárosokban és Európa fővárosaiban is – kifejezetten magyar nyelvű résztvevőknek.

A jobb agyféltekés kreatív írás lényege abból áll, hogy bár az íráshoz elengedhetetlenül szükséges a bal agyféltekénk használata – hiszen ott található két, a beszéddel szorosan összefüggő központ is, az egyik a szavak fizikai formálásáért felelős, a másik pedig a kognitív folyamatokért, a gondolatok mondatokba öntéséért -, de a bal agyfélteke nem kreatív. A bal agyfélteke nem fantáziál, nem talál ki történeteket, nem érez, és nem mer elrugaszkodni sem a valóságtól. A bal agyfélteke nem tud alkotni, mert ő csak egy feladat-végrehajtó.

Vidi Rita
Vidi Rita

Az igazi kreatív elménk a jobb agyféltekénk. Ott születnek a világmegváltó ötletek, ott onnan sarjadnak ki a vállalkozási rügyek, ott színesednek a fantáziavilágok, és ott érezzük az ízeket és illatokat is. Minden, ami kicsit is az érzelmekkel kapcsolatos, az a jobb agyféltekénkben lakozik. Ezt a tényt több, mint 100 éve kutatják, és óriási a szakirodalma, de a világon a legeredményesebb jobb agyfélteke evangelizációt Betty Edwards rajzoktató végezte, aki a jobb agyféltekés rajzolás módszertanával már 4 évtizede tanítja könnyedebb és boldogítóbb rajzolásra az embereket.

Hogy miért van szükségünk a jobb agyféltekénkre az íráshoz? Azért, amiért a regényeket és a meséket is szeretjük olvasni: mert csak a jobb agyféltekénk bevonásával vagyunk képesek olyan szövegek írására, amik valódi hatást fognak gyakorolni az azt olvasókra.

A világ összes szépirodalmi remekművének létrejöttében óriási szerepe volt az író-szerző jobb agyféltekéjének, még akkor is, ha az illető ennek nem volt tudatában.

A jobb agyféltekéből ered az ihlet, csak az erőteljes jobb agyféltekei képességekkel rendelkező írók azok, akik elő tudják magukban idézni az ihletettség állapotát. Mindenki más csak hajszolja ezt a hatást, de fogalma sincs, hogyan is szokta elérni…

Ahhoz, hogy könnyedén és hitelesen, jól tudjunk írni, szükséges a jobb agyfélteke bevonása is az írásba, mert nélküle maximum száraz törvényeket és rendeleteket tudunk írni, de semmi olyasmit, ami szórakoztat, vagy ami ELAD.

2013-ban tehát megalkottam, és létrehoztam, több száz emberen teszteltem a módszert. Százak tanultak meg írni a segítségemmel, és kezdték meg önálló írói pályafutásukat, a magyarországi, cseppet sem íróbarát környezetben. Mesekönyvek, novelláskötetek és regények születtek a nálunk tanult írók „tollából”, és számtalan írói blog jött létre. A módszert a szkeptikusok persze azonnal támadni kezdték, mert még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a tehetségek csak születni, teremtődni képesek, de tehetséget önmagában senki nem fejleszthet ki. Erre mi nagyon sokszorosan rácáfoltunk már az első pillanattól kezdve, de persze nehéz út az, amikor az emberek berögzült világképét próbáljuk meg megingatni és esetleg lerombolni.

2013 nyarán már jobb agyféltekés kreatív írás trénereket képeztem, hogy ha engem bármi baj érne, mindig legyen valaki, aki be tud ugrani helyettem, és persze azért is, hogy a terjeszkedésnek ne legyenek korlátai. 2014 januárjában tartották az általam végzett trénerek az első képzéseket, és 2014 augusztusában tényleg megtörtént az, amitől féltem: egy baleset következtében szó szerint be kellett ugrania egy tréneremnek helyettem, és a következő hónapokban is csak ők dolgoztak és vezették a képzéseket, míg én gipszben és csavarokkal a lábamban feküdtem. A baleset egyébként teljesen hétköznapi: egy lépcső legalsó lépcsőfokáról rosszul léptem le. 10 centimétereken is nagy dolgok múlhatnak, pláne, ha író a szóban forgó illető, és szeret élni az írói túlzás eszközével, és egy lépcsőfokból is hatalmas galibát kreálni.

Az ágyban fekvős hónapokat, és a lábadozós időszakot arra használtam fel, hogy megírtam az Írni bárki tud című könyvet – mely hamarosan megjelenik angolul az Egyesült Királyságban is –, melyben részletesen leírtam a jobb agyféltekés kreatív írás módszertanát, és gyakorlati feladatokat is tettem bele, hogy otthon, a könyvet olvasva is elsajátítható legyen az írás eme boldogító módja.

Azt fontos tudni, hogy a vállalkozást nem a jobb agyféltekés kreatív írás módszertan kidolgozásával és az ehhez kapcsolódó íróképzésekkel kezdtem, hanem előtte már sok-sok éve vállalkoztam, nyertem Év Vállalkozója díjat is, vezettem vállalkozónőket támogató civil szervezetet, és egyébként is vállalkozó családból származom. Alkalmazottként pedig – úgy szoktam mondani, hogy előző életemben – 13 évig voltam minőségbiztosítási tanácsadó. Az ízlésem a lehető legegyszerűbb: csak és kizárólag a legjobbal érem be, és a legjobbat követelem mindenkitől. A marketing és az értékesítés a kedvenc elfoglaltságaim, eladni számomra olyan, mintha játszanék. Miben lehetek még jobb? Hogyan lehetek még jobb? Lehet-e fokozni az eredményeket? Tudok-e tökéletesíteni a technikámon?

Mindezek abból a szempontból fontosak, hogy a jobb agyféltekés kreatív írás képzések első sikerei után rögtön a franchise rendszerbe való felfejlődést tűztem ki célul, tehát ezek után nem volt meglepő, hogy 2015-ben teljes egészében átadtam a stafétát a franchise partnereknek, és én visszavonultam a jobb agyféltekés tréningek vezetésétől, hogy csak a stratégiával foglalkozhassak.

A stratégiának nagyon fontos része volt a külföldi terjeszkedés, hiszen azt tűztük ki célul, hogy „Legyünk a 7 milliárd író bolygója!”

Szerintem mindenkiben rejtőzik egy-két olyan sztori, ami senki másban nincs meg, és mindenkinek kellene írnia. Először megtanulnia írni, majd természetesen csinálni is. Az írás gyógyít, az írás épít, az írás kikapcsol, elvarázsol, és még a problémáinkat is segít megoldani.

Tehát nagy céljaim voltak már az első pillanattól, de egy valami biztosan nem volt célom…

Nem volt a tervek között az, hogy az általunk oktatott és tanított – majd később mentorált – írókból szövegíró csapatot szervezünk.

Eszembe se jutott, hogy másoknak írjunk „bérben” szöveget, mígnem egy kedves ismerősöm szövegírókat nem keresett. Keresőoptimalizált linkajánló szövegeket kellett volna írni számukra, és felajánlottam egy beszélgetés után, hogy megkérdezem az íróinkat a klubunkban, hogy érdekelne-e ilyesmi bárkit is közülük.

Nos, érdekelte őket! De a munka annyira nem igényelte a kreativitást, hogy végül egyikük sem vállalta el.

De aztán engem nem hagyott nyugodni a dolog, és egy fél napot rászántam arra, hogy végiggondoljam, tudjuk-e azt csinálni, hogy létrehozunk egy lelkes csapatot, akik nem maguknak szedik össze az írói munkákat, hanem mi ezt központilag intézzük, és nekik csak az írói feladattal kell foglalkozniuk.

A végiggondolás eredményét láthatod most itt…

Az igazi szövegírói munkát 2016. nyarán kezdtük, azonnal a mély vízzel: 123 kreatív íróval.

Olyan írókkal, akik túlzás nélkül imádnak írni! Nem bármit, de nagyon sok mindent, és mivel nagyon sokan vannak, ezért mi közösen ténylegesen BÁRMIT el tudunk vállalni.

A mi íróink nem azért írnak, mert aktuálisan nincs jobb dolguk, hanem azért, mert megízlelték az írás gyönyörét, és akkor is írnának, ha te kedves olvasónk, semmiféle kreatív írói feladattal nem bíznál meg bennünket. Akkor is írnának, ha épp armageddon fenyegetné a Földet, vagy épp nem lenne mit enniük aznap. Írnak, mert az életük az írás.

Számukra és számomra nem kényszer az írás, nem munka az írás, hanem az élet maga. Mi akkor is írunk, ha nincs megbízásunk, és akkor is írni fogunk, ha a szöveg örökre eltűnik a világból. Majd mi hordozzuk tovább ezt a kincset.

Azt, hogy írni bárki tud, olyannyira komolyan gondolom, hogy bizonyítékként megbízásra írunk szöveget bárkinek és bármiről.

DE! Kizárólag jobb agyféltekés kreatív írókkal. Sokszor keresnek meg olyanok, akiknek évtizedek óta az írás a munkájuk, és különböző újságoknál dolgoztak-dolgoznak, hogy szeretnének a szövegíró csapathoz tartozni. Bárki számára adott a lehetőség, ha elvégez egy jobb agyféltekés kreatív írás tréninget. Senki mással nem dolgozunk együtt, csak a saját íróinkkal, mert mi egy családdá alakultunk így  – ma már – 160-an 🙂 Nagy és színes család.

2017-ben indítjuk el brit angol nyelvterületen is a szövegírási szolgáltatásunkat, bár még nem 160 brit angol nyelven író íróval, de ha egy 10 milliós kis országban ilyen csapatot tudtunk létrehozni, akkor érdemes figyelni, mennyien leszünk néhány éven belül az Egyesült Királyságban! Aztán az Egyesült Államokban. Aztán majd még kitaláljuk, mit szeretnénk és hol. Egy biztos: sosem unatkozunk :).

És ha bennünket bízol meg a szövegeid megírásával, akkor te sem fogsz, mert annyi ügyfeled lesz, amennyiről nem is álmodtál!

A RitArt Academy 2013. telén kezdte meg működését, Vidi Rita vezetésével, akkoriban még kizárólag jobb agyféltekés kreatív írás kurzusok indításával, de aztán… aztán ez lett belőle:

A RitArt idővonala a kezdetektől napjainkig:

2013. február – megszületik az ötlet

2013. április – az első Író születik képzés

2013. július-augusztus – az első RitArt Trénerek képzése

2013. ősz-tél – havonta több alkalom, több helyszín, de mindenhol írók születnek

2014. január-február – az első, RitArt Trénerek által vezetett tréningek indítása, és innentől kezdve egyszerre több helyszínen és változatos időpontban születnek az írók.

2014. július – Kreatív Marketing- és Webszövegírás tréning – szintén jobb agyféltekével.

2014. nyár – újabb 14 RitArt Tréner születik.

2014. ősz – Írni bárki tud – könyv Vidi Ritától, a módszerről, instant megoldásokkal, írói feladatokkal és könyvkiadási tudnivalókkal is.

2015. január – Közösségi Könyvek Projekt és Minerva Capitoliuma közösségi magazin indulása

2015. nyár eleje – RitArt Franchise indulás két verzióban: RitArt Minőség Franchise és RitArt Oktatóstúdió Franchise

2015. július – első RitArt Minőség Franchise szerződések

2015. július – FB PosztMester tréning – hiperpraktikus 5 órás képzések, mindössze 4 alkalommal.

2015. augusztus – Vidi Rita levezeti az utolsó tréningjeit.

2015. augusztus közepe – Újabb RitArt Minőség Franchise szerződések

2015. szeptember – Az íróképzés folytatódik az első Oktatóstúdió Franchise partnerrel, Teller Ágnessel, a kreativ-iras.hu oldalon. Már nemcsak Írók születnek, hanem MeseVarázslók és TörténetMesterek is :).

2015. október – Elindulnak az első, NEM íróképzések, szintén jobb agyféltekés módszerrel, Minőség Franchise partnereinknél, garantált RitArt minőségben.

2016. május – Indul az első jobb agyféltekés masszázstanfolyam is.

2016. július – 123 RitArt írónkkal megírjuk az első szövegeket másoknak.

2016. december – Megjelenik a Tartalomstratégia 5 perc alatt című könyv is.

2017. március – Irány az Egyesült Királyság a szövegírás szolgáltatással.

2018. március – Értékesítés 7 lépésben című könyv megjelenése.