Szlogen titkok – tények és tévhitek

Szlogen tévhitek

Ha vállalkozás, akkor szlogen – tartja a közvélekedés. Az az elterjedt nézet, hogy vállalkozás szlogen nélkül nem létezhet. Pedig de, létezhet, mint ahogy rossz szlogennel lehet sikeres a vállalkozás, és ahogy a világ legjobb szlogenje sem tudja garantálni az átütő sikert.

Mi a szlogen?

A szlogen nem más, mint egy nagyon leegyszerűsített, lényegi gondolat arról, amit a vállalkozás a vásárlóknak nyújt. Tökéletes szlogen a „Stop Soros”, mint ahogy a „Just do it” is.

A jó szlogenek elmondják, mit nyújt a vállalkozás és mit nem nyújt, de az igazán jó szlogenek értékrendet is közvetítenek egyúttal. A jó szlogenek gyakran évekig készülnek, csiszolódnak, formálódnak, míg elnyerik végső, tökéletesnek tekinthető formájukat.

Anélkül, hogy Ádámtól és Évától  kezdeném a sztorit, továbbá anélkül, hogy akadémiai székfoglalót tartanék a témában, sorra veszem a leggyakoribb tévhiteket a szlogenekkel kapcsolatban, és remélhetőleg az olvasás végére sikerül majd tisztázni azt, hogy miért van szükséged szlogenre, milyen szlogenre van szükséged, és milyenre nincs.

Szlogen Tévhit 1

„Minden vállalkozásnak kötelező, hogy legyen szlogenje, akkor is, ha az suta, buta, vagy nem működik.” – Ez óriási tévedés. Csodálatos sikersztorik nőnek ki a vállalkozási termőföldből nap, mint nap, anélkül, hogy valaha lenne szlogenjük, vagy akár reklámjuk.

Szlogen Tévhit 2

„A szlogen arra való, hogy a vállalkozás komolyságát és hitelességét hirdesse a nagyközönség számára.” Lópikulát. A szlogen sokkal inkább arra való, hogy lényegi gondolatként, mémként beakadjon a vásárló közönség agyába, és ez által a piaci versenyben előnyhöz juttassa a vállalkozást.

Szlogen Tévhit 3                    

„A szlogen akkor jó, ha vicces, szórakoztató, versikés vagy provokatív”. Hát ez bizony nem igaz. A szlogen akkor jó, ha működik. Ha be tud kerülni a fejekbe és onnan nehéz kiverni. A szlogen akkor jó, ha beakad, és ott marad, és ez által a vállalkozást és a termékeit olyan felismerhetővé teszi a vásárlóközönség számára, mint mikor tükörbe néznek és felismerik önmagukat.

Szlogen Tévhit 4

„A szlogennek az a dolga, hogy megkülönböztessen.” Tévedés. A szlogennek sokkal inkább dolga, hogy felismerhetővé tegyen. Az más kérdés, hogy jó, ha különleges, de nem azért van szükség a szlogenre, hogy például az egyik éttermet megkülönböztesse a másiktól, mert ha csak a szlogenben van különbség, az nagyon nagy probléma. A szlogennek a felismerés a dolga, nem a különbségtétel.

Szlogen Tévhit 5

„A szlogen úgy jó, ha minél több mindent elmond.” Nem igaz. A szlogen úgy jó, ha működik.

Szlogen Tévhit 6

„A szlogen úgy a legjobb, ha rövid és frappáns.” Nem igaz. A szlogen – nem győzöm magam ismételni – úgy jó, ha MŰKÖDIK. Ha elvégzi azt a feladatát, hogy berögzül és felismerhetővé is tesz, és a vásárlóközönség számára lényegi dolgokat foglal össze.

Szlogen Tévhit 7

„A szlogennek változatlannak kell maradnia.” Baromság. A szlogen is fejlődhet, ahogyan a vállalkozás is fejlődik. A fejlődés márpedig változás.

Szlogen Tévhit 8

„A szlogent megalkotni nagy kínlódással jár.” Általában hosszadalmas a folyamat, de ez nem függ össze egyenes arányossággal a minőséggel. Azért hosszadalmas a szlogenalkotás, mert nehéz tömören és érthetően megfogalmazni olyan összetett dolgok lényegét, mint amilyen egy vállalkozás. Egy kődarab lényegét könnyű összefoglalni szlogenbe, egy bonyolult rendszerét nehéz. Ez a nehézség jelenik meg általában terjedelmesebb időintervallumban, de volt már példa, hogy a legtökéletesebb szlogen két másodperc alatt kipattant.

Szlogen Tévhit 9

„A szlogen lényege, hogy jól mutasson a kreatív anyagokon és jól is hangozzon.” Frászt. A szlogennek az a lényege, hogy néhány szóban elmondjon olyan dolgokat a vásárlóközönségnek, amiktől ők egyrészt meggyőződnek arról, hogy itt kell vásárolniuk, nálad, és úgy egyébként hosszú távon pedig újra és újra visszaigazolást nyerjenek arról, hogy jól tették, hogy nálad vásároltak és nálad vásárolnak rendszeresen. A szlogen lényege, hogy erősítsen, felismertessen bonyolult összefüggéseket az emberek fejében.

Szlogen Tévhit 10

„A legjobb szlogenek 2-3 szóból állnak.” Ennek van igazságmagva. Érdemes törekedni arra, hogy rövid legyen a szlogen, hiszen először is az a feladat, hogy bejuttassuk a fejekbe, és ehhez bizony a rövid távú memória korlátain kell átverekednünk magunkat. Minél rövidebb, annál könnyebb megjegyezni. De hosszú távon sem hátrány, ha az előhívásnál rövid szavakkal kell dolgozniuk a vásárlóközönség fejében lévő kognitív részlegeknek. Ugyanakkor vannak hosszú szlogenek, amik jól működhetnek. Példa: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! (A szlogen-mester Fidesz repertoárjából való ez is :)).

Szlogen Tévhit 11

„A szlogennek mindenképp rímelnie kell!” Ez így arany szabályként nem igaz, de ha rímel, vagy alliterál, vagy bármilyen módon valamiféle verses-mondókás érzetet kelt, az előnyt jelenthet akkor, ha úgy egyébként a versenytársak nem használják a verselős-mondókázós trükköt.

Szlogen Tévhit 12

„A szlogennek a vállalkozásról kell szólnia (vagy a márkáról, termékről).” Hát nem. Sokkal inkább kell szólnia valamiféle küldetésről, és arról, amit egyszerűen úgy tudnék megfogalmazni, hogy „Miért is jó buli NEKED bennünket választanod, kedves vásárló.” Szóljon inkább a vásárlóról, vagy a vásárló és a vállalkozás szoros szövetségéről, egy küldetésről, egy ügyről, mintsem a márka, a termék vagy a cég kiválóságáról!

Szlogen Tévhit 13

„Aki egyszer tudott jó szlogent kreálni, az bármikor tud.” Nem garantált. A szlogen megalkotásához nagyon erős jobb agyfélteke szükségeltetik, mert csak a jobb agyfélteke tudja átlátni az összképet, és azt aztán besűríteni egy pontba. A jó ötletek persze mindig a jobb agyféltekéből jönnek, de lássuk be: nem minden ötlet jó ötlet. Rápörögni, görcsölni a szlogen-dolgon felesleges. Ha nincs szlogen, attól nem lesz kevesebb vásárlód, mint ahogy jó szlogennel sem garantált a növekedés.

Nos, tisztább már a kép? 🙂

Vidi Rita

Posted on: 2020-08-29, by :