Mit tegyél, ha másolják a Facebook posztjaidat?

Facebook szövegírás

Számos facebooker szenved a kreativitás hiányától, vagy a lustaságtól, ami arra sarkallja őket, hogy mások posztjait lopkodják, majmolják. Tévedés ne essék: mindenkit inspirál az, amit máshol lát, akár még tudat alatt is, és bizony még véletlenül is előfordulhat, hogy itt egy poszt hasonlít olyanra, ami amott, valahol nagyon máshol már megjelent.

A probléma ott van, amikor nyilvánvalóan például rád áll egy-egy oldal adminisztrátora, és tőled egy-két nappal lemaradva, de szinte pontosan ugyanazt csinálja, mint te, és sorozatban, és már hetek-hónapok óta.

Nem véletlenül, nem tudat alatt, nem mém-hatás révén, hanem egyszerűen téged másol és pont. Ez persze nagyon könnyen feltűnik, nemcsak neked, hanem  az olyan követőknek is, akik a legnépszerűbb oldalakat sorban követik, köztük a tiédet is. Ha az oldaladat sokan látogatják, fel kell készülnöd arra, hogy te is könnyen válhatsz a majmolás áldozatává. Ez a közösségi média marketing átka, nem csak a Facebook marketinget érinti, ezért szükséges rá megoldást keresni.

Azt, hogy a majmolók feladják posztjaid másolását, ezekkel a módszerekkel tudod elérni:

  • Sokszorozd meg a posztjaid számát! Lehet, hogy ez sokkolóan hangzik, de ez a legalapvetőbb és leghatékonyabb, amit tehetsz. Pörgesd fel a Facebook oldaladat olyan gyorsan, és olyan intenzív kommunikációra, ahogy csak lehet! Eddig 2-3 posztod volt naponta? Legyen most 12-13! Már eddig is volt 10? Akkor legyen 20! Oké, most levegőért kapkodsz, mert nagyon gyakran még a napi 2-3 poszthoz is vért kell izzadni, de a napi 2-3 vért izzadva létrejött posztodat simán le lehet nyúlni! De tudod, milyen nagy munka 20 posztot követni-értelmezni-nyúlni? Ráadásul, ha eddig keveset posztoltál, bárki is nyúlta le, nagy eséllyel elérte ugyanazt a teljesítményt velük, mint te, sőt, ha nálad nagyobb oldalra tették ki, akkor még sikeresebbek is lettek általuk, mint te, és sokak szemében úgy tűnhetett, hogy nem tőled nyúlták, hanem te nyúltad tőlük. Na, ez a rémálom netovábbja. Ugyanakkor, ha sokszorozod a posztok számát, akkor két nagyon fontos legyet ütsz egy csapásra: a te saját forgalmadat megnöveled, ami miatt a FB sokkal több emberhez juttatja el a posztjaidat összességében. Ez – mondhatni – tudományos tény, mert nagyon pontosan mérhető is. Továbbá ha irdatlan nagy a poszttömeg, az összes másolót lesokkolod ezzel. Fognak még majmolni – főleg, hogy az ütemet is fel akarják venni – de ennek révén hülyeségeket fognak csinálni, és ezt jó lesz majd nézni :).

    Ritart Szövegírás Banner
    Ha szereted a bevételeket és a profitot számolgatni, akkor bízd ránk a szövegírást!
  • Egy rövid poszt megírásán nem kell órákig elmélázni. Törekedj arra, hogy akkor is gyorsan fogalmazd meg, gyűjtsd össze a kiposztolandókat, ha már több napra is elegendő anyagod van! Ahhoz, hogy rengeteg posztot tudj előkészíteni, megszerkeszteni, jól kell gazdálkodnod az időddel. Azaz ne álmodozz, légy jelen, figyeld az oldaladat, reagálj a rajongók gondolataira, a közélet eseményeire, és lazulj le egy kicsit, nem kell mindent olyan véresen komolyan venni!
  • Gondoskodj róla, hogy bárhol, bármikor tudj posztolni! Ugye van mobilneted? Kötelező hogy legyen, ugyanis a mai világban már nem kifogás az, hogy elment az áram és emiatt kimaradt a posztolás. Ezért biztosnak kell lennie, hogy akármikor posztolhatsz. Egy percet se szabad elveszítened, ha meg akarod állítani a posztjaid sorozatos ellopását.
  • Posztolj, posztolj, posztolj! Ha a posztjaid duplázása nem elég – napi pár posztnyi kiindulási ponttal elve négyszerezést javaslok –, még szorgalmasabbnak kell lenned! Addig igyekezz, amíg a kedves ötlettelen társaid feladják a majmolást, amíg kiderül, hogy melyik az erősebb kutya… Tartsd fenn a folyamatos pörgést és akkor se engedd meg magadnak, hogy eltunyulj, ha netán csökken a lopások száma. Váljon el végül, hogy ki győz egy olyan harcban, amit te komolyan veszel.
  • A legtöbb pozitív változás mindig a jó hozzáállás megtalálásával kezdődik. Kezeld a másolókat motivációként, hogy még jobbá fejleszd oldalad! Megengedhető az a gondolat, hogy, ha sokan másolnak, az nem jelent mást, mint azt, hogy nagyon jól csinálod, amit csinálsz, csak ne dőlj hátra a hintaszékedben, mert a folyamatos másolókból hirtelen akár trónkövetelők is lehetnek! Az ilyen buktatók arrakell, hogy sarkalljanak, hogy még jobban igyekezz! Tudnod kell, hogy az oldaladnak csakis jót tehetsz azzal, hogy többet posztolsz, ezáltal növeled a hírnevedet, látogatóid számát. Te magad is fejlődsz azzal, ha erre áldozod az idődet, akkor is, ha ez kemény és fáradtságos munka. Kitartóbbá, kreatívabbá válhatsz. Ha így nézed, a másolók csak előnyhöz juttathatnak, nemde? Kapj hát erőre ebből táplálkozva!
  • Kell-e szólni a másolóknak, hogy hagyják abba most azonnal? – Felesleges. Ez a verseny, és ez a versenyszféra. Ha úgy gondolod, hogy te jobb vagy, akkor igen is, mutasd meg a közönségnek, mert az kevés, ha csak a fejedben létezik ez a gondolat. Egy érdekes jelenség is bekövetkezhet a másolóknak hála: ha úgy éreznéd, hogy nem akarsz harcolni, nem akarsz jobbá és erősebbé válni, ha nem akarsz erőforrásokat a versenyre „pazarolni”, akkor az egy intő jel arra, hogy nem is kellene már azzal a dologgal foglalkoznod, és lehet, hogy itt az ideje átadni a stafétát a feltörekvő ifjoncoknak. A másolóknak, majmolóknak egy ilyen megközelítéssel még hálás is lehetsz, mert segítenek rádöbbenni arra, hogy vágyakozol-e még az után, ami már a tiéd… 🙂

Hajrá!

Vidi Rita

Posted on: 2018-11-12, by :

Vélemény, hozzászólás?