PR cikk írása, SEO cikkek írása

PR cikkek írása, SEO cikkek írása

Mi az a PR cikk, amire mostanában mindenki rámozdult, és mire jók ezek? Mi köze van ezeknek a széles körben keresett PR cikkeknek a hagyományos értelemben vett PR tevékenységhez, és miben különböznek attól? Hogyan függ össze a SEO szövegírás a PR-ral?

A PR régen

PR eredeti jelentése Public Relations, és a magyar kommunikációs eszköztárba sajtókapcsolatként került. Ez tényleg azt jelenti, amit a szó sugall: kapcsolatban lenni a sajtóval, az újságírókkal, és igazából olyan jó kapcsolatban lenni velük, hogy lehetőleg rosszat ne írjanak és közöljenek rólunk, hanem inkább jót.

A jó kapcsolatot ténylegesen emberi kapcsolatként fogd fel ebben az esetben: az újságíró információt keres, megkérdezi mondjuk emailben vagy telefonon a téma egyik szakértőjét, akit talál – ez legyél mondjuk te –, és feltesz neked pár kérdést. A válaszaidat beleszerkeszti a saját anyagába – írásába, interjújába, műsorába -, és hivatkozik rád névvel, titulussal, esetleg weboldallal.

Te biztosítod arról, hogy bármikor szívesen állsz rendelkezésére hasonló témákban – meg még egy párban, ami tényleg passzol a szakterületedhez –, és majd keresitek egymást.

Ritart Szövegírás Banner
Ha szereted a bevételeket és a profitot számolgatni, akkor bízd ránk a szövegírást!

A jó kapcsolat alapján te, ha közlésre támad kedved, megkeresed őt, és elmeséled neki, hogy épp egy új dolgot indítottál útjára, ha esetleg ez a tény illeszkedik bármilyen munkájába a közeljövőben, szívesen vennéd, ha ez közlésre kerülne azokon a nagy forgalmú médiumokon, ahol – amikkel – ő dolgozik.

És ez így megy az idők végeztéig: hol te segíted ki őt, támogatva abban, hogy színvonalasabb munkát végezhessen, hol meg ő segít ki téged a szívességedért cserében azzal, hogy igyekszik teret biztosítani számodra a kommunikációs csatornáin, természetesen a saját lehetőségeihez mérten.

Ugye milyen jól hangzik?
Hát akkor mondom a rossz hírt: vannak országok, ahol ez a dolog már egyáltalán nem működik, de igazából úgy kellene fogalmaznom, hogy ez az egész PR dolog az eredeti verziójában és céljával már egyáltalán nem működik. Nemcsak itt, máshol sem.

Persze, egy kisvállalkozás nem engedheti meg magának, hogy ne legyen PR tevékenysége, de ma a PR úgy néz ki, hogy PR ügynökségekhez tolod befelé a közölni kívánt információkat, ők meg áttolják a szerintük a témájuk iránt érdeklődő újságíró kollégáknak. Egy újságíró naponta kap legalább harminc sajtóközleményt, és mivel nincs köztetek valódi kapcsolat, te igazából  nem tudod, hogy mire is lenne aktuálisan igénye. Nem ír neked, hogy figyi, Marci, ezt írd már át egy kicsit bulvárosabbra, mert akkor meg tudjuk jeleníteni az egyik női portálon, mert nem tudja, hogy ki vagy, hiszen csak a PR ügynökséggel van kapcsolatban. Mire átfutna egy lényeges módosítási kérés, már rég aktualitását veszíti a közlemény, amit mindenki tudomására akartál volna hozni.

A hagyományos PR-ra is szükség van, meg a kommunikációs stratégiába a PR beillesztésébe, mert lehetnek olyan szituációk, amikor ott toporognak az újságírók kérés  nélkül is körülötted – pl. ha a kávézódban valakit megharap az egyik vendég aranyhörcsöge, mert ő a zsebében szereti mindenhová magával hordani –, és te ilyenkor küzdesz, mint malac a jégen, hogy ne keltsék rossz híredet. Ez is PR, hogy kárenyhítés célzattal nyilatkozol a sajtónak.

De vajon ez a mostani felkapott PR cikk írás, amire a címben utaltunk? Mert azt látjuk az eddigiekből, hogy ez már nem igazán működik az, amit hagyományos PR-nak tekintünk, és ami ugye messze nemcsak írásos közlésből áll. Vagy valami másra van igényük manapság PR cikk gyanánt a közölni kívánó szervezeteknek?

A PR ma

A klasszikus PR-nál hihetetlenül fontos alapvetés és etikai kívánalom, hogy a közlés megvalósulásáért a vállalkozás vagy szervezet egyetlen árva petákot sem fizet a médiumnak, vagy a sajtómunkásnak. A klasszikus PR tényleg emberi kapcsolatokra épül, és valódi hírtartalomra (pl. botrány esetén).

De ma már, az interneten más dolgok dominálnak. A szervezeteknek nemcsak az a fontos, hogy megjelenjenek pl. a kereskedelmi tévék közérdeklődésre számot tartó beszélgetős műsoraiban – amúgy vannak még ilyenek? –, mint vendégszakértők, vagy interjúalanyok, mert ezek a pillanatnak szólnak.

Sokkal fontosabb, hogy például egy cikkünket minél többen osszák meg a saját oldalukon, sőt, legyen olyan kedvesek, még a mi oldalunkra mutató linket is elhelyezni bennük.

Na, ez megint csak az álom kategória, bár annak idején voltak olyan elvetemült őrültek, akik önként és spontán linket biztosítottak másoknak, de ma a netfelhasználók óriási többségének csak egyetlen helyen jut eszébe linkelni, a FB-on. Más felületeken azt sem tudják, hogyan kell. A bloggereknek meg nem jut eszükbe, hogy ilyesmit kellene csinálniuk, és pont.

Szóval, mi is a célja a szervezetnek? Hogy  terjedjen a jó híre, beivódjon az elmékbe a neve, a szolgáltatása, az, hogy kik is az ő potenciális ügyfelei és milyen problémára nyújt megoldást, továbbá LINKET KAPJON.

Na, ez a PR cikk lényege ma, és ez lesz még a következő években is: linket kapni máshonnan.

PR cikket tehát azért szoktak velünk íratni az ügyfelek, hogy legalább három legyet üssenek egy csapásra:

 • A PR cikkben nagy eséllyel benne lesz a nevük, mit csinálnak, mivel foglalkoznak, mi a megoldásuk a milyen problémára.
 • A PR cikk dugig lesz olyan kulcsszavakkal, amik kiváló környezetet építenek fel a
 • bele illesztett, rájuk mutató link számára.

Hát nem mindegy, hogy milyen szövegkörnyezetből mutat link ránk?

Nem. Ha én ide kiteszek egy bármilyen linket pl. az oldalsávba, az nem ér annyit, mintha írnék ugyanarról a valamiről egy cikket, és abból linkelnék.

Az sem mindegy, mi van a link körül (az egész oldal relevanciája) az sem mindegy, milyen minőségű szöveg van a link körül, nem mindegy, hogy magának a linknek mi a szövege, hol helyezkedik el a szövegben, és még sorolhatnám a különböző szempontokat, amiket egyébként nem mindenki szokott egyidejűleg használni.

Van olyan ügyfelünk, aki a témájával releváns cikkeket kér, azokba beleteszik egy hevenyészett mondatrészbe a rámutató linket, aztán kész.

Van, aki kiemelten kéri, hogy a neve, cégneve kerüljön bele a cikkbe, és eleve úgy legyen megírva, mint egy klasszikus PR cikk, ne pedig valamiféle populáris, klikkvadász tartalom legyen köré kerítve.
Általában Zrt-k nem 10 hasznos tippet szoktak íratni, hanem vezérigazgató-beszéltető típust, míg a kisebb vállalkozások a hasznosságra mennek rá – egyébként nagyon helyesen -, és kevésbé erőltetik a nagyság és a sikeresség kidomborítását.

A mai PR cikkek mindig kulcsszavazott cikkek, mert egyáltalán nem az a lényegük, hogy közvetlenül betereljék a saját értékesítési tölcsérükbe az olvasókat, és mindenáron és azonnal ügyfelek legyenek belőlük, hanem az a legfőbb lényegük általában, hogy link mutasson a saját oldalulkra.

A legnagyobb különbség régi és új között

Óriási különbség a klasszikus és a mai, SEO célokat szolgáló PR cikkek között, hogy a mai PR cikkeknél fizetsz a megjelenésérét/publikálásért annak az oldalnak, ahova kikerül, és ez nem is kérdés, hogy kell-e fizetned érte, mert biztosan IGEN.

Ezek a leközlő oldalak általában magánkézben lévő kisebb-nagyobb portálok, online magazinok, tematikus blogok, de igazából van az a pénz, amiért a hatalmas portálok is kiteszik natív tartalomként a cikkedet…

A SEO-dominált PR cikkek a keresőoptimalizálás egyik legütőképesebb fegyverévé váltak az utóbbi években, de a Google is üldözi ám ezeket, mert ezt a linkek manipulálásának tekinti, de magyar nyelven nem fenyeget még az a veszély, hogy a PR cikkes linkmanipulálásra fény derülne.

A PR cikkek előnye

Bár vannak a PR cikkeknek hátrányai, de több az előnye. Megnyugtatásképp előbb a hátrányok:

 • Nem olcsó sem a tartalomfejlesztés, sem a kikerülés, bár mi általában 2,- forint leütésáron írjuk ezeket a PR cikkeket IS (mint más cikkeket), kivéve a biztosítás, ingatlan és pénzügy témákat, mert azoknál kicsit drágább az írás (3,- ft);
 • Idő, míg elkészül egy-egy cikk, de hát ez nemcsak PR cikkeknél van így. Pár nap kell rájuk biztosan, általában 4-5 nap.
 • Egy cikk csak egyetlen oldalra kerülhet ki, így ha kellene nekünk vagy 500 bejövő link, az bizony 500 különböző cikket jelent, de egyébként 500 különböző IP címen lévő blog-oldal-portál is kelleni fog a pakliba. Szóval nem ám olyan egyszerű ez, ahogy a PR cikk lehetőséggel először találkozók elképzelik.

És akkor az előnyei:

 • Mindenre képesek a PR cikkek, amikre a saját oldalon megjelenő cikkek is képesek, tehát tanítanak, szórakoztatnak, szűrik a homogén csoportból a valóban érdeklődőket, elvarázsolnak, megnevettetnek, stb. Bármit elérnek, amit el akarsz érni, persze nem árt eldönteni, hogy mit akarsz elérni.
 • Építik a hírnevedet, az imázsodat, és bebiztosítják – körbebástyázzák – az ezzel kapcsolatos céljaidat.
 • Tudatalatti üzenetek közvetítésére is alkalmas. Ezt nem fogom részletesen kifejteni, ez írói mesterfogás, ha ügyfelünk vagy, vagy leszel, kérhetsz ilyet.
 • Építik a piacodat, és a piaci részesedésedet is növelik.
 • Linket adnak, ami SEO előny, erről azt hiszem már eleget beszéltünk.
 • Figyelmet és olvasót adnak: a legtöbb PR cikkes oldal valódi látogatókkal bír, tehát közvetlen forgalomra is számíthatsz.
 • Ez egy reklámozási lehetőség, ami azért előnyös a modern reklámokkal szemben, hogy ezeket a cikkeket a felhasználók semmilyen reklámblokkoló eszközzel nem tudják kiszűrni. De az elméjük sem tudja kiszűrni, ha jól van megírva a cikk, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan falakon jutsz át, amiken más sosem fog, mert az a másvalaki mondjuk hirdetési rendszereken keresztül próbál érvényesülni…

Kiknek érdemes PR cikket íratniuk velünk?

Azoknak, akiknek nagyobbak a céljaik, mint most az eredményeik, és vannak még üresjárataik a cég kapacitásait tekintve, meg úgy egyébként nagyobb sikerekre vágynak.

A Facebookon posztolás, vagy bármely közösségi médiás jelenlét kiválthatja a PR cikkeket?

Lóf…. majdnem csúnyát mondtam, elnézést. Szóval NEM. A közösségi médiából hiába mutat rád link, a Google azt kereken nullának értékeli linkerő szempontjából, a hagyományos értelemben vett PR eredménye meg konkrétan negatív is lehet, ha hozzávesszük az egészhez, hogy mások sikerének örülni senki nem képes igazából, csak maximum irigykedni…

Kiválthatja a PR cikkes megjelenés a saját oldalon való tartalomépítést?

Nem, soha! Azt csak TÁMOGATHATJA.

Szerintem a 80-20-as szabály lehet egy követendő arány: 80 saját tartalom a saját oldalra, 20 PR cikkes megjelenés máshol (8-2; 4-1). Ha másképp teszel, mások vállalkozását jobban építed, mint a sajátodat. És könyörgöm, AZT ne csináld – csak ha fizetnek neked érte :).

Mi megírunk neked mindent>>

Ezt a cikket meg is hallgathatod 🙂

Posted on: 2018-11-14, by :

Vélemény, hozzászólás?