SEO stratégiai tippek és ötletek 2019-re

SEO stratégiai tippek és ötletek 2019-re

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization – SEO) sok változáson ment keresztül az elmúlt években, és a különböző keresőmotorok algoritmusai is napról napra egyre fejlettebbek, annak érdekében, hogy a felhasználók számára minél relevánsabb eredményeket prezentáljanak.

Pár évvel ezelőtt a keresőoptimalizálás nem számított különösképpen nehéznek. Napjainkban azonban amennyiben eredményesek akarunk lenni, megfelelő képzettségre és naprakész tudásra van szükség egy weboldal keresőoptimalizálásának elvégzéséhez.

Cikkünkben bemutatunk 7 tippet, amelyekkel 2019-ben is eredményes maradhatsz.

1.   Technikai SEO

A technikai SEO elsődlegesen azt jelenti, hogy elősegítjük a keresőmotoroknak a minél egyszerűbb oldal feltérképezést. Egy weboldalnak úgy kell felépülnie, hogy a keresőmotorok azonnal minden egyes elemét fel tudják ismerni.

A Google keresőalgoritmusa elsődleges rangsorolási tényezőnek a weboldalak felhasználói élményét (UX) tekinti, ezért a technikai SEO kiindulópontjának azt kell tekinteni, hogy a felhasználók számára a weboldal:

  • gyors
  • könnyen navigálható

és az információk könnyen elérhetőek legyenek.

További fontos tényezők, melyek megléte alapvető fontosságúak:

  • weboldal struktúrája
  • az oldal sebessége
  • a képek optimalizáltsága
  • a belső linkek struktúrája
  • Meta Tag – ek

2. Kulcsszó stratégia

A keresőoptimalizálás nem abból áll, hogy néhány kulcsszót elhelyezünk a weboldalon. Az oldaladnak egy előre meghatározott kulcsszó stratégiával kell rendelkeznie, amely elsődlegesen azokra a kulcsszavakra összpontosít, melyekre rákeresve a felhasználók eljuthatnak a weboldaladra.

Miután meghatároztad a kulcsszavaidat, az oldalad tartalmát ezek köré kell felépítened, oly módon, hogy azok elhelyezése természetesnek tűnjön. Ennek végrehajtásához elengedhetetlen az alapos kulcsszókutatás és a megfelelő tartalommarketing.

3. Multimédiás tartalmak

Néhány keresőoptimalizálási szakértő véleménye szerint egy weboldalon közzétett tartalmak legalább harmadának tartalmaznia kell multimédiás tartalmat is. Ennek elsődleges oka, hogy a felhasználóknak lehetősége van direkt videókra is rákeresniük. Ezért azok a tartalmak, melyek tartalmaznak multimédiás elemeket is, többször megjelennek ezeknél a kereséseknél is, nem csak a „sima” szöveges keresések között. Ezáltal új látogatókat és új célcsoportot érünk el.

Ráadásul a Youtube és más videómegosztók videóinak beágyazása segítséget nyújt egy téma könnyebb megértésében. Ez pedig növeli a weboldalunk felhasználói élményét (UX), ami pedig előkelőbb helyezéshez vezet a keresési és találati oldalon.

4. Képek

A képek használata növeli egy tartalom érthetőségét, ezáltal a felhasználói élményt (UX). Ez pedig javítja a weboldal rangsorolását a Google algoritmusa számára. Általánosságban elmondható, hogy egy cikknek legalább 3 – 4 darab képet kell tartalmaznia. Ráadásul a képek használata által új felhasználókat érünk el, mivel sok felhasználó használja a Google képkeresési felületét.

A képek többfélék lehetnek, mindegyiknek megvan a maga előnye és szerepe a tartalomban. Használhatunk fényképeket, melyek lehetnek általunk készítettek vagy stock fotókat is. Ennél sokszor hatékonyabb a grafikák használata, melyeket kifejezetten az adott tartalomhoz készítettünk.

Véleményünk szerint azonban a leghatékonyabb az infografikák használata, mely segítségével például összetett adatokat ábrázolhatunk közérthető és a felhasználók számára érdekes módon.

5. Vendégblogolás

A vendégblogolás neve egyértelműen jelzi, hogy mit is takar. Lényege, hogy nem a saját weboldalunkon tesszük közzé a cikkünket, hanem egy partnerünk weboldalán jelenítjük meg. Ehhez elengedhetetlen, hogy a cikk magas minőségű és egyedi legyen; ezáltal a felhasználók szemében egyértelműen az adott téma szakértőjeként tűnünk fel.

A vendégblogolás által ráadásul értékes, az oldalunkra mutató hivatkozásokra teszünk szert, melyek fontos rangsorolási tényezők a Google keresési algoritmusában!

Az alábbi szempontokat mindig tartsd szem előtt, mikor vendégblogolsz:

  • Olyan weboldalakon tedd közzé a tartalmadat, melyek kapcsolódnak a sajátodhoz
  • Az oldaladra mutató linkek szerves részét képezzék a tartalomnak
  • Az adott weboldal legalább a sajátodhoz hasonló minőségű tartalmakat jelenítsen meg

6. Hitelesség

Ez a leghatékonyabb technika a keresőoptimalizálásban. A legtöbb befektetett munkát is azonban ez igényli. Alapja a gyakori, nagyon magas minőségű új tartalom közzététele. Ezt a tartalmat pedig folyamatosan el kell juttasd az iparágadban tevékenykedő más weboldalak számára. Ahogy telik az idő, fel fogják ismerni, hogy sok mindent tanulhatnak a cikkeid által, sok újdonságot szolgáltatsz nekik. Ezáltal egyre többen fognak a cikkeid tartalmára hivatkozni, melyek értékes hivatkozások lesznek a számodra.

Segítségükkel a Google keresési és tartalmi oldalán folyamatosan előkelőbb helyre fogsz kerülni. Ennek a technikának a végrehajtása azonban megköveteli, hogy a tartalommarketinged egy előre meghatározott stratégia alapján működjön és legyen végrehajtva.

7. Google Analytics használata

Évek óta folyik arról a vita az online marketing szakemberek között, hogy a Google Analytics szolgáltatását használó weboldalak esetében, a Google algoritmusa felhasználja-e az ott mért adatokat a rangsorolás során. Vajon befolyásolja a Google Analytics hozzáadása egy weboldalhoz, annak rangsorolását? A Google szerint nem, de erről sosem fogunk tudni meggyőződni.

Azonban az kijelenthető, hogy a keresőmotorok a felhasználóknak a legjobb felhasználói élménnyel (UX) rendelkező weboldalakat szeretnék ajánlani. Ezért ennek javítása segítséget nyújt a keresési és találati oldalon történő előkelőbb helyezés elérésében.

Ezért a Google Analytics által mért mutatók számunkra mindenképpen segítséget nyújtanak!

A felhasználói élményt a következő mutatók jól jelzik a weboldalak esetében:

Visszafordulási arány (Bounce rate)

A visszafordulás arány azt jelzi, hogy a felhasználók hány százaléka hagyja el azonnal a weboldalt, miután megnyitotta azt. Minél magasabb ez az arány, annál kevésbé értékes a weboldalunk a felhasználóknak, vagyis az algoritmus is hátrébb fog sorolni minket.

A visszafordulási arány csökkentésével növeljük a weboldal felhasználói élményét (UX), ezáltal a Google keresések között elfoglalt helyezésünket is.

Az oldalon eltöltött idő

Minél több időt töltenek el a felhasználók a weboldalon, annál értékesebb számukra, ezáltal a Google számára is a webhely. Az oldalon eltöltött időt egyértelműen a magas minőségű tartalmak közzétételével, valamint videók elhelyezésével növelhetjük.

Összefoglalás

Ahogy a bevezetőben is említettük, a SEO nagy változáson ment keresztül az utóbbi években. Azok a szakemberek, akik nem bővítették ismeret anyagaikat és a korábbi évek stratégiái alapján próbálnak meg dolgozni, nem fognak sikereket elérni.

A SEO egyre szélesebb körű ismereteket igényel azoktól, akik eredményeket szeretnének elérni és ezen felül úgy gondolom, hogy fontos megérteni a működés mögött húzódó Google érdekeket és törekvéseket annak érdekében, hogy az általunk alkalmazott eljárások, módszerek hosszú távon is hatékonyak legyenek.

Szerző: Tusnádi István, usernet.hu ügyvezető

Posted on: 2018-12-08, by :

Vélemény, hozzászólás?