Szövegírás webshopoknak – példaszámolás arról, hogy mennyibe kerül

Webshop szövegíráshoz ikon

Éppen most olvastam egy cikket egy legendásan megbízhatatlan, lassan már az átverés határát is feszegető webshopról, amely cikkben a szerző megjegyezte, hogy már az gyanús az ominózus shopban, hogy alig vannak leírások a termékeknél.

Egy weboldalon, ahol a vásárlás a leginkább alapvető opció a felhasználók  számára – tehát nem a szórakozás, nem az informálódás, nem a közösségi érzés –, ott elengedhetetlen, hogy a szöveges tájékoztatás kifogástalan legyen.

Vegyük végig a webshopok legfontosabb szöveg-szempontjait, és aztán számoljuk ki, hogy mennyibe kerül ezeket a szövegeket megíratni!

Az üzleti eredmény szempontja

Egyáltalán: mi a célod? Mik az üzleti céljaid? Mik a terveid? Mikor akarsz eredményeket? Milyen eredményeket akarsz? Mennyi erőforrást vagy hajlandó megmozgatni az eredményekért? Óvatos duhaj vagy, vagy esetleg szeretsz belecsapni a lecsóba? Ezek mind-mind fontos szempontok, sőt, ezek mindennél előbb a legfontosabbak, mert ezek foglalják magukba a te belső motivációidat is.

Sokat akarsz elérni? Akkor sokat kell nyújtózkodni és kapaszkodni is. Tehát mielőtt még a szövegeken agyalnál, ülj le egy fehér lap és egy toll társaságában és rajzold le, listázd ki magadnak, hogy mik a céljaid és terveid a következő negyedévre, félévre, évre.

Ezek a kiindulási pontok. Ha nincsenek nagy céljaid, vagy olyanok a céljaid a jövő évre is, amiket most is elérsz, akkor olyan nagyon nem kell megfeszülni az erőlködésben.

Ritart Szövegírás Banner
Ha szereted a bevételeket és a profitot számolgatni, akkor bízd ránk a szövegírást!

A bizalom szempontja

Egy kereskedő számára mindig fontos, hogy megbíznak-e benne az ügyfelek: bíznak-e az értékítéletében például (hogy miért pont azt a márkát forgalmazod), bíznak-e az általad megállapított ár-érték arányban, bíznak-e abban, hogy amit adsz az tényleg megoldás lesz a problémájukra, vagy sem. Mindezeket a bizalomépítő mérföldköveket leginkább a kommunikációval, interneten konkrétan az írott szöveggel tudod elérni. Ha bizalmat akarsz építeni, akkor a szöveg kötelező elem.

Az értékesítési szempont

A webshopban nem a kép, nem a terméknév, nem a márka, hanem leginkább a szöveg ad el. De mégis milyen szöveg ad el webshopban? Olyan szöveg ad el a webshopban, ami a látogató minden felmerülő kérdésére választ ad. Az összes felmerülő kérdést – amit ugye nem hallasz, hanem neked kell előre kitalálnod, hogy mik lehetnek ezek – nem lehet elintézni mindössze 4-6 sornyi rövid címszóval, fizikai jellemzőkkel, hanem úgy kell beszélni, sőt akár mesélni a termékről, mintha ténylegesen ott állnál egy ügyféllel szemben az üzletedben, és magyaráznád neki, hogy miért érdemes megvennie. Érvelni kell a termék mellett. Mindegyik termék mellett. Ez az értékesítés: érvelés. A termékleírásoknak tehát érveket kell felsorakoztatniuk.

Nem a webshop nyitóoldalán berobbanó a fantasztikus akciókkal adod el a termékeket, meg az ultradizájnos kiúszó-bekúszó modulokkal, hanem a szöveggel. Tudsz érvelni a terméked előnyei és majdan a termék által a vevő számára realizálódó haszon mellett? Akkor el fogsz adni. Ha nem tudsz érvelni, lehet a világ legjobb webshopja a tiéd, senki sem fog vásárolni.

Az értékesítés-orientált szövegek garantálják azt, hogy az általános 1%-os vásárlási konverzió helyett van 12%, vagy akár 38%-os vásárlási konverzió. Egyszerű matek: nagyon nem mindegy, hogy 1 vagy 12, vagy 38…

A tájékozódási szempont

Ha egy webshopban van legalább két termékkategória, akkor ott bizony már életbe lépnek a tájékozódási és döntés előkészítési szempontok is. A termékkategóriák – főkategóriák és alkategóriák, különleges kategóriák – azt szolgálják, hogy az egyébként rengeteg terméket strukturáltan, rendszerbe szervezve, könnyebb átláthatósággal jelenítsük meg a vevők számára, és irányt mutassunk neki (ez a döntéselőkészítés).

Erre azért van szükség, hogy ne vesszenek el az oldalon, mert ha egy látogató elveszettnek érzi magát, akkor egyetlen ötlete támad: megkeresni az ablakbezárás gombot.

Hogy hány kategóriára, azokon belül hány alkategóriára, és hány különleges kategóriára van szükségünk – pl. külön kategória az akciós termékeknek vagy az újdonságoknak, vagy a kifutó termékeknek –, ez mindig egyedi, de nagyon fontos lenne figyelembe venni, hogy egy terméket igazából csak egy alkategóriába lenne szabad berakni – de kivételt képeznek ez alól a különleges kategóriák. Tehát egy termék lehet egyidejűleg az állandó helyén IS, meg mondjuk az akciós termékek között is. Néha nagyon nehéz csak egy kategóriába sorolni a terméket – pl. fiú nadrágok illenek a nadrág, de a fiú ruházat kategóriába is ­–, és persze nem katasztrófa, ha nem tudjuk csak egy helyre berakni őket, de az fontos lenne, hogy minden termék ne legyen keresztbepakolva 6-8 alkategóriába, mert akkor nem segítjük a tájékozódást!

Az alkategóriák különböző termékcsoportokat foglalhatnak magukba, de fontos rendezőelv lehet a következő szempont is a kategóriák-alkategóriák létrehozásában.

A keresőmotor szempont

Valljuk meg őszintén, imádjuk, ha a Google vagy a Bing látogatókat küld a vállalkozásunkhoz. És valljuk meg őszintén, szeretjük azt az érzést, hogy ezt napi szinten teszik ezek az okos keresők, és ha ügyesek vagyunk, akkor napról-napra egyre növekvő volumenben fogják küldeni hozzánk az embereket.

Az interneten – márpedig a webshopok interneten működnek – kulcsfontosságú tény, hogy a keresők kulcsszó alapon működnek. Kulcsszavak alapján rangsorolják leginkább az oldalakat – meg még vagy 500 tényező alapján, de a legeslegfontosabb mindig a kulcsszó –, és ha a kategóriáinkat és alkategóriáinkat a kulcsszavakhoz is tudjuk igazítani elnevezésben, akkor az nagyon szép eredményekkel fog kecsegtetni.

Mikor tehát webshopról és a shop szövegeinek  megírásáról van szó, akkor bizony legalább ennyi mindent figyelembe kell venni, de természetesen minden boltnál felmerülhetnek egyedi szempontok is. Például a verseny, az adott piacra jellemző intenzitása. A versenytársak jó és rossz szokásai. A piaci beágyazottság aktuális állapota.

Egy most induló bolt semmit nem bízhat a véletlenre, mert lehet, hogy a piacvezetőnek alig vannak szövegei a shopjában, de van 20 év és 100ezer ügyfél előnye… (A piacvezetőnek egyébként is több mindent elnéznek a vevők, mint egy kezdő cégnek.)

Tehát a „most indulót” azt úgy kell értelmezni, hogy „amíg nem vagy piacvezető” – addig nem bízhatsz semmit sem a véletlenre.

De mennyibe kerül egy webshop feltartalmasítása a megfelelő szövegekkel?

Ebben a pillanatban is több webshopnak is írnak leíró szövegeket a szövegíróink. Az ügyfelek között vannak műszaki shopok, vannak kifejezetten női célközönségnek szóló shopok, vannak különleges élethelyzetekkel foglalkozó shopok, és vannak olyanok is, amik elképesztő versenybe szálltak be, saját fejlesztésű termékekkel.

Általában a termékleírásokkal nem szokott gond lenni azoknál az ügyfeleknél, akik nem gyártanak, hanem csak kereskednek: tudják már a gyártók is, hogy minél több infót bocsájtanak a kereskedők rendelkezésére, ők annál sikeresebbek lehetnek.Saját termékeket gyártók esetében a termékleírások is saját hatáskörből és kútfőből szoktak kiindulni.

Általában termékleírásnak 1000 leütést szoktunk javasolni KEZDÉSNEK.

Sőt, mondhatom azt, hogy 1000 leütést szoktunk javasolni mindenféle leírás kezdetének, alapból.

Lehet ennél kevesebb, de nem sokkal. Ha egy webshopban a terméknél vannak már 500-700 leütéses leírások, akkor nem ezek kibővítésével szoktuk kezdeni, 1000 leütésre való kerekítéssel, hanem akkor inkább a kategóriákkal és alkategóriákkal kezdjük.

Van olyan webshop, ahol több mint 300 alkategória van. Ez több mint 300ezer leütést jelent. Ez könyvnyi szövegmennyiség – árban sem kevés (ilyen volumeneknél mi már egyedi árral dolgozunk).

Van, ahol van 10 kategória, változó alkategória számokkal, de összesen mondjuk, ötvenre rúg a kategóriák-alkategóriák száma. Ha ezekre az aloldalakra felkerül hirtelen 50000 leütésnyi szöveg, az varázslatos erővel fog bírni.

50ezer leütéses alkategória leírás az nálunk például 82500,- forint. Mennyit termel a webshopod? Mennyi idő alatt termeli ki SZÖVEG NÉLKÜL ezt az összeget? Mennyi idő alatt fogja kitermelni ezekkel a szövegekkel? Vajon hány plusz látogatót remélhetsz majd hosszú távon a shopodba, ha végre a Google is örömmel megy már oda szkennelni? Ez piti összeg ahhoz képest, amennyibe mondjuk egy hagyományos üzlethelyiség fenntartása kerül, és a leírásokat tipikusan egyszer kell megcsinálni nagyon jól, utána csak termelnek.

Természetesen nem kell mindent egyszerre megírni, lehet akár egyesével is (ekkor nálunk például egy 1000 leütéses leírás 1800 forintba kerül). Csinálhatjuk egyesével is, nálunk az ügyfelek osztják be a saját erőforrásaikat.

A szövegírásra áldozni egy webshopban, ahol adott és világos az üzleti modell még a vásárlók számára is, az nem költség, hanem BEFEKTETÉS. Ennek hozama van, nemcsak megtérülése.

Honnan kell kezdeni?

Induljunk ki a legrosszabb esetből: SEHOL nincs szöveg. Se termékeknél, se alkategóriáknál, se főkategóriáknál.

Ez esetben a termékektől kell elindulni: mert a vásárlási konverziót kell először megalapozni, hogy ha odamegy 100 látogató, akkor ne csak 1%-uk vásároljon, hanem annál jóval több. Az, hogy egyelőre nem nagyon tudnak jól tájékozódni az oldalon esetleg, mert nincs elég információ ehhez, és a Google is vakon tapogatózik az oldalon, még nem annyira égető feladat, mint magát az eladást megalapozni.

Tehát első a termékleírás, ez a prioritás.

Utána jöhetnek a fő kategóriák, és utána az alkategóriák. Ilyenkor már kintről haladunk befelé. Azért mert a Google tapasztalatunk szerint először a hierarchikus tartalomelrendezésben kívül keresgél, és onnan halad befelé, tehát a fő kategóriákban kezd, és onnan megy az alkategóriákba (ez a linkstruktúra alapján logikus is).

A látogatók is így haladnak általában, kivéve, ha hírlevélből vagy közösségi oldalról rögtön egy konkrét termékre küldjük őket – velük az is előfordulhat, hogy alkategóriából másik alkategóriára váltanak, mindenféle, a kereskedő szerint felépített logikát nélkülözve.

Tehát a lényeg:

  • Termékleírások – amik legyenek értékesítés-orientáltak. Adjanak el, értékesítsenek, beszéljék rá a látogatót! (Érdemes a húzótermékekkel kezdeni a leírásokat, és haladni az egyre kisebb volumenre számot tartó termékek felé. De van, aki ABC sorrendben kezdi.)
  • Kategória és alkategória leírások – ezek többlet információt adnak, segítenek a vásárlási döntés előkészítésében, és a Google sem fog a láttuk után elkámpicsorodva távozni az oldalunkról.

Ennyi.

Számold össze, hány terméked van, hány kategóriád van, ezeken belül hány alkategória, szorozd meg legalább 1000-rel a kapott számot, és ennyi szövegre lesz szükséged.

Mi a specialitás nagy versenyben?

Az 1000 leütés mindig egy kiindulási pont lehet – minimumként – de vannak piacok és speciális helyzetek, amikor ennél jóval többre van szükség. Van webshopunk – mármint ügyfélé, de hát olyan, mintha a mi gyerekünk is lenne 🙂 -, ahol 10ezer leütéses kategória leírásokkal kell dolgozni, mert elképesztő a verseny. (Konkrétan Kínával meg a wish-el versenyez…)

Van, ahol 4000 leütéssel indulunk, és a statisztikák alapján bővítjük még azt, ahol pl. túl kevés időt töltenek el a látogatók.

De mi a helyzet a bloggal?

Az külön téma. Előbb legyen feltöltve a SHOP szöveggel, tehát legyen megalapozva az értékesítés, utána jöhet a marketing!

A webshopban minden szöveg az értékesítést támogatja, és azt is kell támogatnia! Előbb az legyen rendben, az legyen kikristályosítva, utána jöhet a látogatók nagy számban történő terelése, tehát a marketing. Az értékesítés és a marketing közti lényeges különbségről itt írtam korábban.

Nos, te hol kezded? Termékleírásoknál? Kategóriáknál? Alkategóriáknál?

Bárhol is kezdenéd, mi megírjuk helyetted!>>

Vidi Rita

Posted on: 2018-12-26, by :

Vélemény, hozzászólás?