Kreatív szövegírás

Kreatív szövegírás

Mielőtt bárki fantáziája meglódulna és kiszínezné a kifejezést, elmondom, mit takar pontosan a kreatív szövegírás.

Talán te is – mint ahogy az emberek többsége – a nap nagy részében öntudatlanul is a bal agyféltekédet használod. Írsz, olvasol, számolsz, gondolkozol, elemzel, talán elmerülsz a részletekben, véleményt alkotsz, s hangot is adsz neki.

A jobb agyfélteke egészen másra rendeltetett. Ő a művészek, a művészetek megnyilvánulásának szabad pályája. Játékosságot, lazaságot, elfogadást, humort, féktelenül szárnyaló alkotást engedélyez nekik, emellett segít egészben, nem csak részletekben látni a dolgokat.

Amikor tényeket közölsz, fogalmazol, verset elemzel, matekozol, akkor adatokból, a bal agyféltekéddel dolgozol. Amikor viccekkel tarkított példákkal illusztrálod ezeket a száraz tényeket, amikor érzelmekkel töltöd meg s kiszínezed a fogalmazásodat, amikor magával ragad a hangulat, s csak hagyod hatni magadra a verset, és akkor is, mikor szabadon szárnyal a fantáziád, nos, akkor a jobb agyféltekédet használod. Vele és általa rögtön egy sokkal színesebb, érzelemgazdagabb világba csöppensz.

Ritart Szövegírás Banner
Ha szereted a bevételeket és a profitot számolgatni, akkor bízd ránk a szövegírást!

kreatív szövegírás egy varázslatos eszköz a kezedben. Elbűvölő kellék ahhoz, hogy ha bármely tartalmat, amit szeretnél eljuttatni valakihez, akkor színesen, őt éppen az érzelmei által befolyásolva szólíthasd meg. Megfigyelheted hatásában a különbséget: amikor például egy száraz, hivatalos dokumentumot vagy tananyagot olvasol igyekezve azon, hogy megértsd, mit is akar mondani, vagy ha egy, a kreatív szövegírás eszközeivel megalkotott, érzelmekben bővelkedő, színes, fantáziadús, ötletes, részleteiben, stílusában kidolgozott irománnyal van dolgod, és észreveszed, hogy az információk ezerszer jobban megragadnak.

Manapság, amikor minden elgépiesedik, a kommunikáció leegyszerűsödik, lényegre törően csak pár szavassá rövidül, elsekélyesedik körülöttünk, égető szükség van az olvasók szókincsének gyarapítására éppen úgy, mint a gazdagon illusztrált, tartalmas érzelmi kifejezésére, s velük egyáltalán az érzelmek felébresztésére.

Pusztán nyers adathalmazok ritkán maradnak meg az olvasókban, ezért amikor szeretnétek eljuttatni fontosnak ítélt gondolatokat hozzájuk, azt érzelmeikre hatva célirányosabban megteheted, ha és amikor kreatív szövegírást alkalmazol. Épp ez a lényeg: ezért, ebből a célból használjuk mi, kreatív szövegírók a jobb agyféltekénket, s teheted majd te is, aki színesen, szabatosan fogalmazva, szóképekkel, hasonlatokkal, megszemélyesítésekkel gazdagon illusztrálva szeretnél írni, ezen túl immár tudatosan. Hiszen mondanivalód van, valami fontosat készülsz tanítani olvasóidnak, mint ahogy tesszük ezt mi, kreatív szövegírással élő írók is.

Így születik a varázslat! Igényes, tudatosan fogalmazott szövegeinkkel azonosulnak olvasóink, magukénak érzik történeteinket, eggyé válnak karaktereinkkel, hiszen ők is lehetnének a szereplői, főszereplői írásainknak. Az, hogy bevonódnak – részei, részesei lesznek a mesének, saját történeteikben találhatják magukat -, fontos kellékei munkánknak.

Meggyőződésem, hogy aki egyszer belekóstolt a kreatív szövegírásba, már csak azon keresztül szeretne megnyilvánulni a jövőben is!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Posted on: 2018-12-04, by :

Vélemény, hozzászólás?